All content and pictures are Copyrighted / Allt innehåll och bilder är upphovsrättsskyddade

Min Utrustning

Min Utrustning

Hårdvara och mjukvara jag har valt att använda för att ta och göra mina bilder.

Kamera & Objektiv

Jag har alltid varit en Canon-användare. Det hela började när jag uppgraderade min Super 8 filmkamera, från en Eumig till en Canon. Så när det var dags att köpa mitt första Single Lens Reflex (SLR) kamerasystem, var Canon ett enkelt val.
Vid den tiden köpte jag en Canon AE-1. Arbetshästen idag är min 5D Mark III. Som reserv/backup har jag en 760D.
När det gäller objektiv använder jag främst Canon. Jag använder även tredjepartsobjektiv också. Det finns några riktigt bra objektiv på marknaden.

Vilket märke, system du använder, är inte så viktigt egentligen. När du eller någon annan för den delen ser ett foto eller en målning som hänger på väggen, ställer du dig själv frågan då; "Jag undrar vilket varumärke på hammaren och spiken de använde, för att hänga upp den bilden där?" Jag tror inte det. Det viktiga är intrycket bilden har på dig, eller hur?

Ljus, Stativ och annan Utrustning

Ett bra robust stativ är ett måste och ett enbensstativ är något att överväga att ha också. Det är en djungel att välja ur när det gäller stativ och huvuden. Manfrotto är märket jag valt. Jag har en gammal Velbon också. I studion finns en blandning av stativ för studioblixtarna (Strobe) och kamerablixtarna (Speedlight). Manfrotto, Godox med mera.
På tal om Speedlight, är Yongnuo mitt val av varumärke. De är verkligen prisvärda och jag kommer inte att gråta blod om jag förstör en av dem. Och tro mig, olyckor händer ute på fältet. Till priset av en Canon-blixt jag får tre Yongnuo. Dom används flitigt i studion också.
Men de primära blixtarna i studion är Strobarna från Elinchrom.

För att skydda mina linser använder jag filter från B + W. De är på större delen av tiden, som skydd för frontglasen.
De är definitivt av när jag använder mina Lee Filter. Förr i tiden använde jag Cokin Filter men har nu bytt till Lee Filter. Filtren jag använder från deras sortiment är; Polariseringsfilter, Big Stopper och olika varianter av ND (Neutral Density).

Det finns andra verktyg och prylar i min väska, för olika typer av fotografering och situationer. Jag tänker inte räkna upp dem alla här. Men du hittar länkar till de flesta av dem, tillsammans med de varumärken som redan nämnts, nära botten av denna sidan.

Från Bildbehandling till Utskrift

Kalibrering! Den enskilt viktigaste delen i hela processen.
Kalibreringen startar redan vid fotograferingstillfället, faktiskt. För detta använder jag ColorChecker Passport, från X-rite.
Jag kalibrera mina monitorer inom ett givet intervall, med hjälp av hårdvara och mjukvara från X-rite.
Med utrustningen kalibrerad och rätt ICC-profiler för din skrivare och fotopapper, försäkrar du dig om att det du ser på skärmen kommer att vara densamma på utskriften.
Mitt val av varumärke när det gäller skrivare, landade på Epson. Tog mig lite tid att komma fram till detta beslut. Skannern är också från Epson. Mycket nöjd med dem båda.

Jag är en PC-kille och jag har ännu inte hittat ett argument tillräckligt bra för att byta till Mac. Viktigast av allt, jag vet min väg runt PC-datorer så jag tror nog att jag ska hålla mig till dom. Som min huvudmonitor för redigering och retuschering av bilder, använder jag mig av SW2700PT från BenQ.
För seriöst arbete är det inte tillräckligt med en mus. Man behöver en tryckkänslig tablett och för detta har jag en Wacom Intuos Pro.

Nu programvara.
Huvudaktören är Adobe Photoshop. Ett program som jag kom i kontakt med i mitten av 90-talet. Jag har fått lära mig Photoshop sedan dess och jag lär mig fortfarande. Det är ett så komplext och mångsidigt program. En fröjd att använda.
Också från Adobe har vi Lightroom. Där organiserar jag mina bilder och göra grundläggande redigering. Egentligen kan du göra en hel del redan i Lightroom .
Capture One från Phase One är ett annat program för att redigera bilder, liknande Lightroom . Så fort jag har en ny laptop blir Capture One valet för kopplad (tethered) fotografering. Alltså kameran ansluten till datorn för direkt överföring av den tagna bilden.

En sista notering

Vad för redskap och när och varför jag använder det, kommer att beröras över tiden. Du kommer att hitta det i blogginlägg och förmodligen i ett avsnitt Tips, Tricks och Undervisning. Detta avsnitt kommer att vara det sista jag utvecklar för hemsidan.
Under tiden, tveka inte över att skriva till mig om det är något du undrar över. Dessa funderingar kan komma att finna sin väg till en framtida F & S sida.

Frågor?

Skicka ett meddelande till mig.
Jag svarar med glädje på alla frågor du kan tänkas ha.