All content and pictures are Copyrighted / Allt innehåll och bilder är upphovsrättsskyddade

Panadda Long

Ett bra sätt att använda hemsidan, kan mycket väl vara att visa lite på vad som sker bakom scenen (BTS, Behind The Scenes). Som första BTS får bli sessionen med Panadda Long, från 1 Maj 2016.

Min fru en väldigt aktiv assistant, håller för fullt på med att instruera dagens modell om hur hon skall posera. Fördelen med detta som jag ser det, med att min assistant blandar sig i detta, är att jag får ut mer poser i varje session. Ibland kan man bli lite inskränkt i sitt sätt att regissera ens modell. Men bara ibland 😉

Jag försöker verkligen få ut så många variationer som möjligt, för att ha ett så stort urval som möjligt när editeringsarbetet tar vid. Ibland är vanans makt starkare än ens fantasi. Det är då det kommer till pass med ett par extra ögon och ett annat tänk.

Hur modellen poserar är bara en bit i det hela. En bra posering faller platt om inte bilden förmedlar något. En känsla, en sinnesstämning. Det spelar ingen roll hur bra ljussättningen är eller hur modellen ser ut, om inte känslan finns där.

Det kan finnas ett vackert leende på modellen, som exempel. Men om ögonen inte finns med i helheten, då faller leendet platt. Att få modellen avslappnad och inspirerad, är den viktigaste ingrediensen i receptet för ett bra porträtt. Modellen i fråga och min fru är bekanta, vilket hjälpte att snabbt komma i rätt stämning. Lite skratt och skoj hjälper långt.

Efter 4 timmars fotograferande, varvat med klädbyten och några koppar kaffe var det dags att föra över bilderna till datorn. Tillsammans hade vi en första titt på skörden av bilder. Mest för att tillfredsställa nyfikenheten hos modellen. Dessutom i ett större format än den på kamerans baksida. Det slutliga valet av de bilder som passerar mitt godkännande, skedde senare. Från de bilderna får modellen/klienten sedan välja ut vilka bilder som skall vidare till nästa steg, retuschering och utskrift.

Vi,… nja det var väl jag som valde ut en bild, som jag gjorde en snabb retushering och styling på. Detta för att illustrera för modellen vad som menas. För att få en känsla för vilken nivå av retuchering hon ville ha. Skalan för retuchering är verkligen bred. Allt från “a la naturell” till dockansikte. Efter en diskussion kring detta bestämmer klienten vad som skall göras med bilderna.

Nedan är resultatet av den snabba retuchering jag gjorde, för att visa på vad som kan göras. Inget som hamnar i min portfolio. Visad här endast för illustrativt ändamål.

Leave A Comment